مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در مصاحبه با ملت بازار با اشاره به کاهش سود 4.5 هزار میلیارد تومانی 214 بنگاه بورسی در نیمه نخست 1394، مهمترین عوامل کاهش سودآوری این بنگاه های اقتصادی را تمرکز دولت بر اجرای سیاست های انقباضی، رکود اقتصادی، کاهش قیمت جهانی نفت و کالاهای اساسی عنوان کرد.
 
به گزارش انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، حسن قالیباف اصل مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در گفت و گو با ملت بازار با اشاره به وضعیت سودآوری شرکت های بورسی که اثرات آن با انتشار گزارش های میاندوره ای در بازار مشهود است، اظهار داشت: افت سودآوری بنگاه های بورسی در سال جاری تحت تاثیر فضای کلان اقتصادی کشور و رکود حاکم بر آن بوده که نتیجه آن در گزارش های میاندوره ای قابل مشاهده است. وی در ادامه به ارایه آماری از میزان سود شرکت های بورسی در 1394و مقایسه آن با سال گذشته پرداخت و خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین اطلاعات موجود از میزان سود اعلامی شرکت های بورسی، بودجه سود سال جاری 214 شرکت 36 هزار میلیارد تومان اعلام شده است که در 6 ماه ابتدایی سال 10 هزار و 500 میلیارد تومان آن پوشش داده شده است. این درحالی است که از این تعداد شرکت در مدت مشابه سال گذشته 15 هزار میلیارد تومان سود محقق شده است. وی با اشاره به کاهش سود 4.5 هزار میلیارد تومانی 214 بنگاه بورسی در نیمه نخست 1394، مهمترین عوامل کاهش سودآوری بنگاه های بورسی را تمرکز دولت بر اجرای سیاست های انقباضی، رکود اقتصادی، کاهش قیمت جهانی نفت و کالاهای اساسی عنوان کرد.
 
اجرای برجام پیش شرط بهبود در فضای کسب و کار
قالیباف اصل در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از گزارش های دوره 9 و 12 ماهه شرکت های بورسی تا پایان سال چیست؟ گفت: با توجه به عملکرد دو دوره اخیر شرکت های فعال در بورس و در صورت عدم تغییر در متغیرهای تاثیرگذار به نظر می رسد گزارش های 9 و 12 ماهه شرکت ها با تحول خاصی روبرو نباشد. وی افزود: انتظار برای بهبود شرایط سودآوری بنگاه ها منوط به یک اتفاق و رخداد مثبت در فضای کلان اقتصاد است که این مهم می تواند با اجرایی شدن «برجام» و بهبود در فضای کسب و کار کشور رنگ واقعیت به خود بگیرد.
 
شرط از سرگیری عرضه های اولیه
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که بورس تا پایان سال شاهد چه تعداد عرضه اولیه سهام شرکت ها خواهد بود؟ گفت: دو شرکت واسپاری ملت و پتروشیمی فجر در اولویت عرضه اولیه سهام هستند به طوری که تمامی اقدامات قانونی آنها صورت گرفته و بسته به وضعیت بازار و نظر سهامدار عمده سهامشان در بورس عرضه خواهد شد. وی با تاکید بر این که شرایط عرضه های اولیه در شرایط رونق و رکود بورس متفاوت است، اظهار داشت: پیگیری ها برای عرضه های اولیه ادامه دارد. امید است با ثبات شرایط بازار سهام و تمایل سهامدار عمده شاهد از سرگیری عرضه های اولیه باشیم.
 
تشکیل کمیته اصلاح قانون بازار
مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران با اشاره به دهمین سالگرد تصویب قانون بازار اوراق بهادار در مجلس شورای اسلامی (1 آذر 1384) به تشکیل کمیته ای به منظور اصلاح بخش هایی از قانون یادشده پرداخت و گفت: واقعیت آن است که یک دهه از تصویب قانون بازار اوراق بهادار می گذرد و نیاز به تغییرات در مواردی از آن احساس می شود. از همین رو سازمان بورس نسبت به تشکیل کمیته ای در این باره مبادرت کرده است. وی ادامه داد: همکاران ما در شرکت بورس نیز در این کمیته حضور دارند و در جلسات آن شرکت و نظرات خود را اعلام کرده اند اما جمع بندی نهایی در این باره در سازمان بورس انجام خواهد گرفت.
 
خرید آخرین نسخه سامانه معاملاتی دنیا بعد از رفع تحریم ها
 وی در پاسخ به سوال دیگر درباره آخرین اقدامات انجام شده برای خرید آخرین نسخه سامانه معاملاتی دنیا به دلیل مشکلات و مسایل فنی نرم افزار فعلی، گفت: نرم افزار فعلی معاملات بورس که از 1387 راه اندازی شده پاسخگو بوده اما در حوزه ابزار جدید نیاز به ارتقای نرم افزار معاملات احساس می شود. در همین ارتباط مذاکراتی با شرکت مدیریت فناوری که مسئولیت پشتیبانی از نرم افزارهای بازار سرمایه را برعهده دارد در حال انجام بوده که اجرایی شدن آن منوط به برداشته شدن تحریم های بین المللی است. مدیرعامل شرکت بورس با تاکید بر اینکه کشورهای مختلفی از جمله کره جنوبی و فرانسه برای همکاری به این منظور اظهار تمایل کرده اند، به اقدامات ناتمام شرکت بورس در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: دو سال پیش نیز برنامه تغییر نرم افزار دنبال شد و مذاکرات اولیه ای نیز صورت گرفت اما به دلیل محدودیت های ایران در حوزه بین الملل به نتیجه نهایی نرسید.
 
برگزاری یک میز صنعت تا پایان سال
 قالیباف اصل در ادامه از برگزاری یک میز صنعت تا پیش از پایان سال جاری خبر داد و گفت: تاکنون یک میز صنعت در حوزه خودرو در شرکت بورس برگزار شده که برگزاری دومین میز صنعت در سال جاری در دستور کار قرار دارد. البته نام صنعت هنوز نهایی نشده است. این مقام مسئول هدف از برگزاری میز صنعت را کمک به مشکلات صنایع بورسی و پیگیری آنها از طریق شرکت بورس عنوان کرد و گفت: به اعتقاد من یکی از کمک هایی که در شرایط فعلی می توان به صنایع بورسی بدون صرف هیچ گونه هزینه ای کرد شفاف سازی فضای کسب و کار صنایع است.
 
بازدید 180 سرمایه گذار خارجی از بورس
 
قالیباف اصل افزود: مشکلات و ابهامات موجود در صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی و سنگ آهنی ها مدت طولانی است شرکت های این گروه را با موانع و چالش های فراوانی مواجه کرده که لازم است هر چه سریع تر تصمیم گیری نهایی درباره این صنایع اتخاذ شود تا سرمایه گذاران با اطمینان خاطر بیشتری به این شرکت ها ورود پیدا کنند. وی در خصوص ورود سرمایه گذاران خارجی به ایران بعد از رفع تحریم ها، به بازدید 180 سرمایه گذار خارجی از بورس تهران از ابتدای سال تاکنون اشاره کرد و گفت: شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی در حال مطالعه و بررسی شرایط سرمایه گذاری در ایران هستند که بدون شک با رفع محدودیت های بین المللی از جمله موضوع نقل و انتقال پول شاهد ورود قابل توجه سرمایه گذاران خارجی به بخش اقتصادی کشور از جمله بازار سرمایه خواهیم بود.
 
کاربرد کامپیوتر
موسسه فن آوران
مفید حافظ