بورس کالای ایران با الگو گرفتن از کشورهای توسعه یافته بهدنبال زمینهسازی برای تشکیل صندوقهای سرمایهگذاری مستغلات است. این صندوقها با استفاده از سرمایه عموم اقدام به خرید مستغلات میکنند و به نیابت از سرمایهگذاران املاک خریداری شده را اجاره میدهند.
به گزارش انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، رئیس اداره مطالعات و سنجش ریسک بورس کالای ایران از تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری مستغلات خبر داد و اعلام کرد: بورس کالای ایران در دو حوزه تأمین مالی و ارتقای شفافیت میتواند در خدمت توسعه شهری قرار گیرد. وی با بیان این که بازار مسکن در حال حاضر با رکود مواجه است و کمبود تقاضا باعث شده است فروش املاک و مستغلات با مشکل رو به رو شود، گفت: بورس کالای ایران با الگو گرفتن از کشورهای توسعه یافته بهدنبال زمینهسازی برای تشکیل صندوقهای سرمایهگذاری مستغلات است. این صندوقها با استفاده از سرمایه عموم اقدام به خرید مستغلات میکنند و به نیابت از سرمایهگذاران املاک خریداری شده را اجاره میدهند. در واقع، درآمد حاصل از اجاره بهعنوان سود به سرمایهگذاران پرداخت میشود. وی افزود:البته این صندوقها میتوانند روی اوراق رهنی نیز سرمایهگذاری کنند. ولی با توجه به این که هنوز این اوراق در ایران راهاندازی نشدهاند فعلا مورد بحث ما نیست.
تأمین مالی شهرداریها با اوراق خرید دین
وی اضافه کرد: راهکاری دیگری که بورس کالای ایران از طریق آن بهدنبال ایجاد زمینه برای تأمین مالی شهرداریها و نهادهای وابسته به آن است انتشار اوراق خرید دین است. در این روش شهرداری با همکاری شرکتهای تأمین سرمایه و عرضهکنندگان کالا میتوانند اقدام به خرید نسیه کالا از بورس کالای ایران کنند. وی ادامه داد: در این ساز و کار، تعهد شهرداری نسبت به فروشنده تبدیل به اوراق خرید دین میشود و در بازار به سرمایهگذاران به کمتر از قیمت اسمی فروخته خواهد شد. شرکت تأمین سرمایه نیز برای تضمین نقدشوندگی این اوراق در بازار ثانویه اقدام به بازار گردانی خواهد کرد تا در سررسید، شهرداری مبلغ اسمی اوراق را به دارندگان اوراق پرداخت کند. این روش امکانی را فراهم خواهد کرد تا خرید محصولاتی نظیر قیر و فولاد که مورد استفاده در طرحهای عمرانی شهری است از طریق بورس کالای ایران تأمین مالی شوند.
شفافیت بورس کالا جایگزین مزایده و مناقصه سنتی
وی در حوزه ارتقای شفافیت نیز گفت: بورس کالای ایران با راهاندازی بازار فرعی آماده برگزاری مزایده انواع کالا و اموال غیرمنقول شهرداری به روش حراج است. رئیس اداره مطالعات و سنجش ریسک شرکت بورس کالای ایران تصریح کرد: بهدلیل شفافیت موجود در معاملات بورس کالا اجرای مقررات و استاندارهای خاص، خرید و فروش کالاهای پذیرفته شده توسط وزارتخانهها، سازمانها، نهادها و دستگاههای دولتی و عمومی و دستگاههای اجرایی نیاز به برگزاری مناقصه یا مزایده و تشریفات مربوط به آنها ندارد. به گفته او معاملات بورس کالای ایران جایگزین مناسبی برای روش مناقصه و مزایده است. او توضیح داد: در این روش بورس با ایجاد شفافیت و کاهش فساد، امکان بازاریابی برای فروش از طریق شبکه گسترده کارگزاران عضو بورس (۸۰شرکت کارگزاری) و تضمین تعهدات خریدار با استفاده از مکانیسم اخذ تضامین و کنترل ریسک نکول توسط اتاق پایاپای بورس را فراهم میشود.
او درباره غیرهمگن بودن معاملات املاک و مستغلات گفت: بورس کالای ایران با تاسیس بازار فرعی سازوکار جایگزینی برای مزایدههای عمومی در کشورمان فراهم کرده است که این روش میتواند با افزایش شفافیت به کاهش فساد و هزینههای جستوجو در اقتصاد کمک کند.
وی تأکید کرد: در این معاملات برای حل مشکل استاندارد نبودن مشخصات کالاها، شرط بازدید اضافه شده است. به این صورت که متقاضی خرید میتواند در فرصت تعیین شده در اطلاعیه عرضه به محل کالا یا ملک عرضه شده مراجعه کرده و اقدام به بازدید کند و براساس ارزیابی خود از کالای عرضه شده قیمت پیشنهادی خود را از طریق کارگزار در فرایند حراج اعلام کند.