محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در بخشی از سخنان خود در نشست خبری امروز از نبود اطلاعات ناشران بورسی به زبان انگلیسی و با رعایت استانداردهای بین المللی (از جمله IFRS) انتقاد کرد. وی ترجمه صورتهای مالی سالهای گذشته شرکتها توسط پردازشگرهای صورت های مالی و تطبیق اقلام با اهمیت آنها با IFRSرا از جمله راهکارهای موجود اعلام کرد.
 
به گزارش انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، محمد فطانت درباره حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران گفت: حضور این گروه از سرمایه گذاران به چند صورت شکل می گیرد. در یک روش به صورت مستقیم کد معاملاتی گرفته می شود، و به خرید و فروش سهام اقدام می کند. در روش بعدی سرمایه گذار خارجی از طریق شرکت هایی که در ایران ثبت شده اند، وارد بازار می شوند. ورود از طریق صندوق های ثبت شده نزد سازمان روش سوم حضور سرمایه گذاران خارجی است. وی در ادامه تصریح کرد: یکی از خلاء های بازار برای اطلاع رسانی به سرمایه گذاران خارجی نبود اطلاعات است که با راه اندازی با نسخه انگلیسی کدال این مشکل برطرف شد. در این راستا، در وهله نخست ناشران باید صورت های مالی خود را به زبان انگلیسی ترجمه و تهیه کنند. در پاسخگویی به این نیاز نیز با پردازشگرهای صورت های مالی صحبت هایی صورت گرفت و اطلاعات مالی سنوات گذشته به زبان انگلیسی تهیه و در برخی از اقلام با اهمیت باIFRS تطبیق لازم صورت خواهد گرفت. وی به تمام سرمایه گذاران خارجی توصیه کرد برای اخذ اطلاعات از طریق شرکت های پردازشگر صورت های مالی اقدام کنند.
 
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادر در خصوص زمان مورد نیاز برای اخذ کد معاملاتی گفت: تلاش می شود که این زمان به زیر یک هفته برسد. فطانت تصریح کرد: سرمایه گذاران خارجی در وهله اول باید برای سرمایه گذاری در بازار صکوک ترغیب شوند و سپس اوراق خزانه اسلامی را مورد توجه قرار دهند چراکه این اوراق ریسک صفر داشته و سرمایه گذار خارجی می تواند منابع خود را این مسیر کند البته نباید فراموش کرد که این گروه از سرمایه گذاران در بازار سرمایه با قید و بندهایی همراه بوده و قوانین خاص خود را دارند.
 
فطانت ادامه داد: پس از برجام مباحث مختلفی مطرح شد. برای نمونه پیش از این سازمان بورس امکان عضویت در آیسکو را نداشت اما بر اساس نشستی که در ماه های گذشته در سویس با رییس آیسکو صورت گرفت موافقت ضمنی با عضویت ایران انجام شد که امیدواریم در نشست بعدی به عضویت آیسکو درآییم.
 
وی در ادامه از امضای تفاهم نامه با عمان خبر داد و افزود: صندوقی در عمان تشکیل می شود که در قالب یک فیدر فاند سرمایه گذاران خارجی را جذب کرد و از طریق یک مستر فاند در ایران مدیریت می شود. این صندوق می تواند در بخش های مختلف سازمان سرمایه گذاری کند.
 
سخنگوی سازمان بورس خاطر نشان کرد: ما در بخش صندوق های سرمایه گذاری در عمان نقش قانون گذار داشته و در سایر کشورها نیز می توانیم مورد مشابه را اجرا کنیم.
 
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نمادهای متوقف تصریح کرد: تمامی نمادها ظرف یک هفته بازگشایی می شوند و هم اکنون کمترین میزان توقف را در مقایسه با سنوات گذشته داریم.
 
عضو شورای عالی بورس درباره دو نماد خاص کنتورسازی و سرمایه گذاری خوارزمی ابراز داشت: تصمیم گیری در خصوص کنتورسازی به زودی به سرنوشت می رسد و بازگشایی نماد خوارزمی نیز منوط به اقدام از سوی بانک صادرات و این شرکت است که امیدواریم به زودی شاهد بازگشایی این نماد باشیم.
 
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص اصلاح قانون بازار اوراق بهادار گفت: اصلاح قانون هم اکنون در مرحله مطالعاتی قرار دارد و نظرات متخصصان نیز گرفته شده است. در کنار قانون بازار، قانون تجارت نیز نیاز به اصلاح دارد. در همین راستا در ماه های گذشته با اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس رایزنی هایی انجام شد. چرا که اگر قانون با وضعیت فعلی تغییر کند مشخص نیست در گذر زمان با چه تعدیلاتی همراه شد. این درحالیست که سازمان تلاش می کند اصلاح های خود را از طرق مختلفی مانند قانون برنامه ششم توسعه وارد کند. بنابراین استراژی سازمان این است که پس از جمع آوری اطلاعات در زمان مناسب اقدام لازم را صورت دهد.
 
وی در خصوص اختلالات پیش آمده طی هفته های اخیر در سامانه معاملات تصریح کرد: محدودیت حجم و در زمان های پر بار بعضاً سامانه نرم افزاری معاملات را دچار مشکل می کند. با برنامه ریزی های انجام شده، سامانه های معاملاتی مختلف از یکدیگر جدا شده و ظرفیت های سخت افزاری بازار نیز به شدت افزایش می یابند که امیدواریم در اسفندماه شاهد به نتیجه رسیدن سخت افزارهای جدید باشیم.
 
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص معاملات سرمایه گذاران در فارکس اعلام کرد: موضع سازمان همان موضع قبلی است و با توجه به جنبه عمومی آن، بر اساس حکم شورای امنیت ملی کماکان منع قانونی ادامه دارد.
 
دکتر فطانت در خصوص پرونده های حقوقی ابراز داشت: راه اندازی نظام سمتا این امکان را می دهد که سرعت رسیدگی شکایات افزایش پیدا کند. در عین حال عزم سازمان در بخش نظارت و برخورد با کسانی که قوانین را رعایت نمی کنند بسیار جدی است.
 
راه اندازی بازار مشتقه ارز پس از تک نرخی شدن
وی با اشاره به وعده رییس کل بانک مرکزی در خصوص تک نرخی شدن ارز گفت: یکی از الزمات راه اندازی بازار مشتقه ارزی مشخص بودن قیمت در آینده است از همین رو جمع بندی ها حاکی از این است که راه اندازی این بازار به زمان تک نرخی شدن ارز موکول شود. البته با فرض عدم تک نرخی شدن هم امکان راه اندازی این بازار وجود دارد اما کار بسیار پیچیده ای است. فطانت با بیان اینکه در این راستا نیاز به یک بسیج فکری حداقل در بخش نخبگان وجود دارد، تصریح کرد: امیدوارم این بازار هرچه سریعتر فعالیت خود را آغاز کند.
 
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص مصوبه مجلس در خصوص افشای اطلاعات مالی تمامی شرکت ها و نهادهایی که فعالیت اقتصادی می کنند، گفت: در قانون قبلی مجلس ضمانت اجرایی دیده نشده بود و ما پیشنهادات خود را برای محقق شدن ضمانت اجرایی به مجلس ارائه کردیم اما تا امروز علی رغم پیگیری های زیاد موفق به دریافت اطلاعات نشدیم.
 
تعریفی جدید در دنیای مالی
وی با اشاره به سفر اخیر خود به فرانسه و ایتالیا به همراه هیأت دولت، ابراز داشت: هم اکنون نظام مالی در جهان تغییر کرده و پس از بحران 2008 ادبیات مالی به شدت به بازار سرمایه نزدیک شده است. برای مثال تأمین مالی پروژه ها از طریق صندوق ها صورت می پذیرد که در برهه جدید خود را به روز رسانی کنیم باید با ادبیات جدید با طرف مقابل صحبت کنیم. هم اکنون نیز ایجاد ارتباط با منطقه را به عنوان یک هدف ترسیم کرده و امیدواریم نتیجه مطلوب از آن حاصل شود.
 
فطانت در بخش دیگر از سخنان خود به فرامین مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی اشاره و تصریح کرد: مهمترین عامل در اقتصاد مقاومتی، جذب مشارکت مردم در رشد و توسعه اقتصادی است. بسیاری معتقدند اگر امریکا به یک ابرقدرت تبدیل شده دلیل آن وال استریت بوده که توانسته سرمایه های جزء را جذب کند. ما نیز تجهیز منابع را از طریق بازار سرمایه در راستای فرامین رهبری و در چارچوب اقتصاد مقاومتی می بینیم.
 
وی در پاسخ به سوالی در مورد مبارزه با پولشویی گفت: پول هایی که وارد بازار سرمایه می شوند از طریق سیستم بانکی وارد شده و اگر پول مشکوکی باشد به وزارت اقتصاد اعلام می شود البته اسم فردی که خرید و فروش می کند و منشأ ورود پول به بانک نیز مورد مراقبت قرار می گیرد.
 
 
دعوت برای ورود به بازار سرمایه یک دعوت همیشگی است
عضو شورای عالی بورس در خصوص شرایط این روزهای بازار سرمایه تصریح کرد؛ دعوت برای ورود به بازار سرمایه یک دعوت همیشگی است اما قید و شرط دارد. توصیه اکید این است که سرمایه گذاران تازه وارد مستقیم وارد بازار نشده و همچنین درگیر بازی های فضاهای مجازی نشوند. شرایط فعلی برای افرادی که آشنایی با بورس ندارند، مناسب نبوده و توصیه اکید می کنم که به صندوق های سرمایه گذاری مراجعه کنند.
 
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه تلخی های دو سال گذشته باعث شده سرمایه گذاران با ریسک های سرمایه گذاری آشنا شوند، گفت: سازمان بورس در خصوص بالا یا پایین رفتن شاخص رفتاری خنثی دارد.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر حذف شاخص کل ابراز داشت: شاخص کل یک سابقه چندین ساله است و این روند در تحلیل ها مورد استفاده قرار می گیرد. این متغیر برخی نیازهای سرمایه گذاران را تامین می کند و نمی توان به یکباره اقدام به حذف این متغیر کرد.
 
 
 
رشد بی سابقه بورس
وی با اشاره به اینکه در 5 دقیقه ابتدایی بازار امروز شاخص کل افزایش یک هزار واحدی داشته است، گفت: این رقم بی سابقه بوده و با توجه به شرایط ویژه و امکان پیش آمدن مشکلاتی در سامانه مدیریت فناوری اطلاعات وجود دارد، اما در حال تقویت ظرفیت های سخت افزاری بوده و امیدواریم به زودی این مشکلات برطرف شود.
 
فطانت با اشاره به امضای تفاهم نامه با بورس کره خاطرنشان کرد: پیروی این قرارداد نشست های مشترک آموزشی در ایران برگزار شد.
 
وی در ادامه پاسخ به سوالات خبرنگاران به مزایای اسناد خزانه اسلامی اشاره کرد و گفت: پیش بینی می کنم ظرف 2-3 سال آینده بازار صکوک هم سنگ بازار سهام حرکت کند البته این حرکت تدریجی است و اعتماد پذیری باید تقویت شود این در حالیست که خزانه دار کل کشور اعلام کرد روز 23 بهمن ماه نخستین اوراق خزانه اسلامی بدون تأخیر در سررسید تسویه می شود.
 
 
برگزاری نهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به برگزاری نهمین نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه در تاریخ 20- 23 تیرماه سال آینده اشاره کرد و ضمن تشکر از مدیر کل روابط عمومی وزارت امور اقتصاد و دارایی گفت: امیدواریم این دوره از نمایشگاه با حضور همه شرکت ها برگزار شود البته وضعیت فعلی بازار سرمایه شرایط جدیدی و بسیار متفاوتی را پیش روی سرمایه گذاران قرار داده است که انتظار می رود بخش بین الملل نمایشگاه جدی تر و قوی تر از دوره های قبل برگزار شود.
 
وی توضیح داد: مراجعات حضوری سرمایه گذاران خارجی طی این مدت برای کسب اطلاع از مکانیزم بازار سرمایه ایران و آشنایی با سازو کار بازار بسیار زیاد شده است و نکته اصلی در این خصوص حضور خودجوش سرمایه گذاران خارجی است.
 
فطانت گفت: در جهت سازماندهی بازدید از نمایشگاه، تسهیلات و امکانات لازم برای حضور سرمایه گذاران خارجی انجام شده به گونه ای که در این دوره غرفه ها منحصر به شرکت های داخلی نخواهد بود.
 
فطانت در این بخش تصریح کرد: در این دوره از برگزاری نمایشگاه از زحمات یک ساله خبرنگاران تجلیل می شود
 
 
 
 
راه اندازی صندوق های جسورانه از امروز
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به آماده شدن، دستور العمل، اساسنامه و امیدنامه صندوق های جسورانه گفت: تا کنون صندوق های سرمایه گذاری مشترک به عموم واگذار می شد که امکان خرید و فروش داشتند اما در صندوق های جسورانه عرضه عام وجود ندارد و عرضه ها خصوصی تر است و کسانی که به حجم قیمت و یونیت های این صندوق ها آگاهی بیشتری دارند، می توانند وارد شوند.
 
وی با بیان اینکه برای ورود به اقتصاد دانش بنیان این صندوق ها کارکرد موثری دارند، گفت: راه اندازی این صندوق برای کارهای نو و دانش بنیان است که هم اکنون تقاضای زیادی برای راه اندازی این صندوق ها وجود دارد که به سرعت به این این درخواست ها پاسخ داده می شود به عبارتی از همین امروز امکان راه اندازی صندوق های جسورانه با نخستین تقاضای رسمی وجود دارد.
 
پرونده خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا مختومه است

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص عرضه محصولات پتروشیمی خارج از بورس کالا، گفت: پرونده این موضوع مختومه است چون در قالبی که قبلاً عرضه این محصولات صورت می گرفت به نتیجه نمی رسد بنابراین با توان و استدلال های مختلف سعی کردیم تصمیم گیران در این باره را متقاعد کرده و در بین نخبگان این اقناع جمعی ایجاد شده است.

کاربرد کامپیوتر
موسسه فن آوران
مفید حافظ