مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی با تاکید بر نیاز مبرم کشور به بهره مندی از شبکه های نقل و انتقال بین المللی خاطرنشان کرد: در سال های گذشته به دلیل وجود تحریم ها، نقل و انتقالات ایران در سطح بین المللی با مشکلاتی مواجه شد و اکنون زمان مناسبی برای طرفین است تا در زمینه پرداخت کارتی با تعاملات سازنده به خصوص در زمینه ویزا و مسترکارت نتایج مثبتی حاصل شود.
به گزارش انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، ناصر حکیمی در دومین همایش تجاری ایران و اروپا با بیان اینکه نظام های پرداخت در ایران رشد گسترده ای داشته استَ، افزود: با وجود رشد گسترده نظام های پرداخت در ایران به دلیل عدم وجود ارتباطات بین المللی این رشد به صورت گلخانه ای بوده است. رشد درونی باعث شکوفایی شرکت های داخلی شد لیکن آنها را از استاندادرها و عملکردهای جهانی دور ساخت.
مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی با ارایه آماری در زمینه مشتریان بانک ها در کشور گفت: در حال حاضر ۵۰ میلیون مشتری بانک در ایران وجود دارد و از پرداخت های مستقیم مالی بهره مند هستند ضمن آنکه حدود ۲۴ هزار شعبه در ۳۴ بانک و موسسه اعتباری با بیش از ۳۰۰ میلیون کارت بانکی به مشتریان خدمات ارایه می دهند.
وی افزود: از سال ۲۰۰۲ سیستم پرداخت بین بانکی (شتاب) در ایران آغاز به کار کرده است. همچنین در این راستا در سال ۲۰۰۶ سانتا و در سال ۲۰۰۹ سامانه پایا راه اندازی شد. سامانه تسویه چک (چکاوک) نیز در سال ۲۰۱۴ به مرحله اجرا درآمد.
حکیمی با بیان اینکه ماهانه بیش از یک میلیارد تراکنش در شتاب انجام می شود افزود: تعداد تراکنش ها در کشور ما بسیار بالاست و تصور اینکه پرداخت ها بدون کارت انجام گیرد غیرممکن است چرا که در مبادلات روزانه مردم، اسکناس جایگاه ناچیزی دارد.
مدیرکل فناوری اطلاعات، استانداردسازی و هنجارمند کردن سیستم های پرداخت را از چالش های این بخش در پسابرجام عنوان کرد و گفت: نظام های پرداخت در ایران باید به گونه ای اصلاح شود تا بتوانیم با کشورهای منطقه، مراودات بانکی از طریق سیستم های پرداخت داشته باشیم.
وی با انتقاد از عدم کاربردی بودن توسعه فناوری اطلاعات در ایران گفت: نگرش بانک ها و شرکت های فناوری اطلاعات در خصوص استفاده از فناوری های اطلاعات متاسفانه با نیازهای تجاری واحدهای کسب و کار سازگاری و هماهنگی ندارد و می بایست بانک ها در این زمینه با ارایه محصولاتی که جنبه کسب و کار آنها همانند جنبه فناوری شان به خوبی دیده شود حرکت کنند.
حکیمی با اشاره به رشد گسترده شبکه نظام های پرداخت در فاصله سال های بین ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ تصریح کرد: اکنون زمان آن است که در کنار توسعه شبکه به روزآمد بودن آن نیز توجه شود و سرمایه گذاری های لازم در این خصوص انجام گیرد.
مدیرکل فناوری اطلاعات هزینه متصور برای نگهداری نظام های پرداخت در ایران را حدود ۲ میلیارد دلار در سال و درآمد آن را حدود 750 میلیون دلار ارزیابی کرد و گفت: خلا بزرگی بین هزینه و درآمد در این خصوص وجود دارد و لازم است در درازمدت سرمایه گذاری گسترده ای انجام شود البته یکی از روش های تامین هزینه ها استفاده از یارانه هاست اگرچه در این زمینه مقاومت هایی در بازار وجود دارد.