حسن قالیباف اصل، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران، در آخرین نشست خبری خود در سال جاری، عملکرد بورس اوراق بهادار تهران در سال 1394 را تشریح کرد.
 
به گزارش انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران، ارزش بازار در ابتدای سال را 281 هزار میلیارد تومان دانست که هم اکنون با افزایش 20 درصدی به 337 هزار میلیارد تومان رسیده است. وی درباره ارزش اسمی بازار گفت: ارزش اسمی بازار، در ابتدای سال،  95 هزار و 400 میلیارد تومان بود که با افزایش 20 درصدی به 114 هزار و 500 میلیارد  تومان رسیده است.
مدیر عامل شرکت بورس، درباره علت رشد اسمی بازار گفت: بخشی از رشد اسمی بازار ناشی از افزایش سرمایه شرکت ها و بخشی بابت ورود شرکت های جدیدی به بازار سرمایه بوده است.
وی در ادامه گفت: از 19 هزار میلیارد تومان ارزش اسمی بازار ، 16 هزار و 300 میلیارد تومان آن بابت افزایش سرمایه شرکت ها بوده و 2800 میلیارد تومان ناشی از سرمایه شرکت های جدید الورود به بازار بوده است.
قالیباف  در حوزه ارزش معلاملات خرد و بلوک گفت: ارزش معاملات خرد و بلوک امسال به 38 هزار و 700 میلیلارد تومان رسیده که سال گذشته در مدت مشابه، این عدد 36 هزار میلیارد تومان بوده است و این حکایت از رشد 8 درصدی ارزش معاملات دارد.
وی ادامه داد: در بازار بدهی، سال گذشته در مجموع ارزش معاملات این بازار 1500 میلیارد تومان بود که امسال تا به امروز با رشد 147 درصدی، به 3700 میلیارد تومان رسیده است.
قالیباف همچنین گفـت: معاملات آنلاین سال گذشته 19 هزار و 600 میلیارد تومان بوده که با رشد 9 درصدی به 21 هزار میلیارد تومان رسیده است
مدیر عامل شرکت بورس تهران، با بیان اینکه بالغ بر 55 درصد معاملات از لحاظ ارزشی، به صورت آنلاین انجام می شود، گفت: در ابتدای سال، شاخص کل 62 هزار و 532 واحد بوده که با رشد 25 درصدی هم اکنون به 78 هزار و 93 واحد رسیده است.
وی درباره ترکیب معاملات حقیقی و حقوقی نیز در معاملات نرمال گفت : امسال 55 درصد معاملات توسط سهامداران حقیقی و 45 درصد آن توسط سهامداران حقوقی انجام شده است .ضمن اینکه خرید سهامداران حقیقی بیشتر از فروش بوده است. به عبارتی این سهامداران 5 درصد بیشتر از سمت فروش در بازار حاضر شده اند.
قالیباف در این خصوص توضیح داد: سهامداران حقیقی از لحاظ ارزش کل بازار 22 درصد را در اختیار دارند در حالی که از نظر ارزش معاملات، 55 درصد در دست حقیقی هاست.
وی به مقایسه افزایش سرمایه شرکت ها طی سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: سال 92 ، شرکت ها  16هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه داشتند  که این عدد در سال 93 به 20 هزار میلیارد تومان رسیده است و امسال تاکنون به 16 هزار و 300 میلیارد تومان رسیده که از کل سال 92 بالاتر بوده است.
مدیرعامل شرکت بورس تهران درباره درآمد و سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بازار گفت: سود تحقق یافته شرکت ها در سال 92،  54 هزار میلیارد تومان بوده که 43 هزار میلیارد تومان آن یعنی معادل 79 درصد سود تحقق یافته، تقسیم شده است.
 
وی درباره درآمد و سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بازار  هم گفت: سود تحقق یافته شرکت ها در سال 93،    45 هزار میلیارد تومان بوده که 33 هزار میلیارد تومان آن معادل 71 درصد سود تحقق یافته، تقسیم شده است.
قالیباف درباره پیش بینی بودجه سال 94 شرکت ها نیز گفت: شرکت ها در سال جاری 43 هزار و 500 میلیارد تومان سود پیش بینی کردند.
مدیرعامل شرکت بورس تهران، گفت:  نسبتP/E   بازار هم اکنون هفت  و نیم مرتبه است.
وی همچنین درباره سرمایه گذاران خارجی، گفت: در سال جاری 250 بازدید توسط سرمایه گذاران خارجی به صورت انفرادی و گروهی انجام گرفته که 60 بازدید آن گروهی بوده است.
قالیباف افزود:  تعداد کدهای معاملاتی سرمایه گذار خارجی در مجموع 550 کد است که 200 کد آن در طول سال جاری صادر شده  و این  بی سابقه است.
وی گفت: یکماه قبل از اجرایی شدن برجام، آمار ارزش معاملات روزانه سرمایه گذاران خارجی 5 میلیارد تومان بوده که همین کدها بعد از برجام ، به 28 میلیارد تومان رسیده است.
قالیباف همچنین در حوزه پذیرش شرکت ها گفت : امسال چهار شرکت  سیمان خوزستان، پتروشیمی مبین، بیمه ما و  پتروشیمی فجر  پذیرششان قطعی شده است و انتقال دو شرکت فرابورسی پتروشیمی جم و سبحان دارو  هم  انجام گرفت و نماد آن در بورس بازگشایی شد.
وی ادامه داد : لیزینگ ملت، پذیرش و درج شده اما از طریق سهامدار عمده، عرضه ای انجام نشده است که بلافاصله بعد از اعلام آمادگی سهامدار عمده، این عرضه صورت می گیرد.
قالیباف سپس به اضافه شدن یک صنعت جدید به جمع صنایع بورسی اشاره کرد و گفت : تامین سرمایه امید پذیرش شده که نخستین شرکت در صنعت تامین سرمایه است و اگر درج و عرضه شود، یک صنعت به جمع 37 صنعت بورسی کشور اضافه می شود.
مدیر عامل شرکت بورس تهران با اشاره به پذیرش بانک شهر هم  گفت: شرکت صنعتی مینو، که به دلایل برخی مشکلات به بازار پایه فرابورس انتقال پیدا کرده بود، هم اکنون با بهبود وضعیت شرکت در خواست پذیبرش مجدد به بورس داده که با احراز مستندات، این شرکت نیز مجددا به بورس برمی گردد.
وی درباره اوراق بدهی هم  گفت: شش عرضه در اوراق بدهی داشته ایم.
قالیباف درباره سهام شناور بازار گفت: این شاخص، از 19.6 درصد به 21.89  رسیده  که این حجم معاملات ناشی از خرید سهامداران حقیقی بوده است.
قالیباف در حوزه توسعه فرهنگ سازی هم اظهار داشت: در تالار بورس تهران  و 22 منطقه،  115 هزار ساعت آموزش سرمایه گذاران، ناشران و شرکت های کارگزاری  در حوزه بازار سرمایه داده شده است.
وی در ادامه ، به برگزاری دومین سمینار دوسالانه حاکمیت شرکتی اشاره کرد  و گفت: شرکت ها از نظر حاکمیت شرکتی رتبه بندی شده اند که چنانچه شاخص های رتبه بندی مورد تایید سازمان بورس قرار بگیرد، و دستورالعمل راهبری شرکتی تایید شود، امکان انتشار آن در بازار فراهم می شود.
قالیباف درباره نظارت بر اعضا نیز گفت: 383 بازدید از کارگزاری ها انجام شده است.
وی به برگزاری دو میز صنعت اشاره کرد و گفت : برای صنعت لیزینگ و خودرو ، دو میز صنعت برگزار شد.
مدیر عامل شرکت بورس تهران به  امکان جدید قرارداد آتی سبد سهام اشاره کرد و گفت: قرارداد آتی سبد سهام با کسب مجوز از کمیته فقهی در صورت تدوین مقررات روی آیین نامه و تصویب هیأت مدیره، امکان معامله پیدا می کند.

وی درباره قرارداد آتی سبد سهام گفت: این امکان در قالب اختیار معامله سبد سهام نیز وجود دارد. طراحی صورت گرفته به گونه ای است که قرارداد آتی سبد سهام کارکردی همچون آتی شاخص و اختیار معامله سبد سهام کارکردی نظیر اختیار معامله شاخص خواهد داشت. با لحاظ این نکته که در این مدل امکان تحویل سبد سهام از سوی فروشنده به خریدار در زمان سررسید قرارداد وجود دارد.

کاربرد کامپیوتر
موسسه فن آوران