مطابق این گزارش، عوامل مهم تعیین کننده قیمت مس در بورس های کالایی جهانی را می‏توان به شرح زیر برشمرد: قیمت جهانی نفت، واردات چین، تغییرات موجودی‏‏ها در بورس فلزات لندن، و رشد اقتصاد جهانی.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی انجمن حسابداران خبره ایران، به نقل از پایگاه اطلاع‎رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، متن کامل این گزارش تحلیلی به شرح زیر است:
«تحلیل جامع صنعت مس در جهان»
مس فلزی چکش خوار و انعطاف پذیر است. مس و آلیاژهای آن برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. صنعت مس نسبت قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می دهد. همانند نفت، مس به علت کاربردهایی از جمله در صنایع برق و الکترونیک، صنایع مکانیکی، فلزکاری، شیمیایی و ساختمان سازی نیز نقش مهمی در اقتصاد جهان دارد . بزرگترین تولید کنندگان مس در جهان شیلی،چین، پرو ،ایالات متحده آمریکا و استرالیا هستند.

اقتصاد چین که در سال های اخیر رشد بسیاری داشته ، به عنوان بزرگترین مصرف کننده جهان ، 43 درصد مس جهان را استفاده می کند. مس به میزان تقریبى 0.03 درصد در پوسته زمین وجود دارد در ایران نیز ذخایر عظیم مس سرچشمه یکى از مهمترین معادن مس در دنیا محسوب می‏شود‏. در قدیم از معادنى که بیش از 5 درصد مس داشت استفاده می‏کردند ولى امروزه استخراج از معادنى که کمتر از 2 درصد مس دارد نیز انجام می‏گیرد.


استخراج مس

روش‏‏های استخراج با در نظر گرفتن بررسی‏‏های فنی و اقتصادی به دو گروه زیر تقسیم می‏شود‏:

1. روش استخراج روباز:‌روش روباز یکی از روشهای استخراج معادن سطحی است که ترجیحاً‌ برای معادن فلزی و عمدتاً‌ مس و آهن بکار برده می‌شود. در این روش استخراج به صورت پله‌پله و تا عمقی از ذخیره معدنی که عملیات اقتصادی باشد صورت می گیرد.

2. استخراج زیر زمینی: بخش درخور توجهی از بهره برداری مس جهان از طریق روش‏‏های زیر زمینی است که معمولاً نیروی کار و هزینه بیشتری از روباز می‏طلبد.


فرآوری و تولید مس

محصول نهایی کارخانجات فرآوری که غالباً مس کاتدی است، به عنوان مواد خام به تولیدکنندگان جهت تولید محصول نهایی فروخته می‏شود‏. این محصولات نهایی شامل سیم‏‏های الکتریکی، ورق، تسمه، میلگرد، شمش، سیم‏‏های مکانیکی لوله، مس ریختگی، مس فورج، مس اکسترود و پودر مس است. مصرف کنندگان نهایی این محصول صنایع ساختمانی و تولیدی هستند.


تولید جهانی مس

نمودار زیر مهم ترین کشورها از لحاظ تولید مس را در سال 2015 را نشان می دهد:

 
 
Inline image

 

در نمودار زیر 10 شرکت برتر تولید کننده فلز مس در سالهای 2013 و 2014 نشان داده شده اند.                      (واحد هزارتن)

Inline image
 

شکل 2: معرفی 10 شرکت برتر تولیدکننده مس جهان در سال 2013 و 2014 . منبع:Investing News


وضعیت ذخایر معدنی مس جهان

کشور شیلی با داشتن قریب به 30 درصد ذخایر دنیا، بالاترین سهم را به خود اختصاص داده است که بعد از این کشور استرالیا در جایگاه دوم ذخایر مس قرار دارد. ذخایر مس دنیا در سال 2014 برابر 703 میلیون تن بوده است.

 
Inline image

 

شکل 3:  مهمترین ذخایر مس دنیا در سال 2014 منبع USGS:

 

کشور شیلی با حجم تولید 5.7 میلیون تن در رتبه نخست این رده بندی قرار گرفته است. پس از آن کشور‏‏های چین و پرو با حجم تولید 1.75 و 1.6 میلیون تن در رده‏‏های دوم و سوم و آمریکا با تولید 1.25 میلیون تن در رتبه چهارم تولیدکنندگان برتر جهان قرار گرفته اند. ( واحد: هزار تن )

 
Inline image

 

جدول 2: 10کشور برتر در تولید معدنی مس در سال 2015. منبع: U.S Geologival Survey

Inline image

 
 

 

عوامل تأثیر گذار بر قیمت جهانی مس

 قیمت این کالا هر روزه دچار نوسانات زیادی شده به طوری که پیش‌بینی قیمت آتی آنکاری بسیار مشکل است. اما به طور کلی عوامل مهم تعیین کننده قیمت مس در بورس های کالایی جهانی را می‏توان به شرح زیر برشمرد:  قیمت جهانی نفت، وارداتچین،تغییرات موجودی‏‏ها در بورس فلزات لندن،رشد اقتصاد جهانی.

 

بررسی قیمت جهانی مس
قیمت جهانی مس تحت تأثیر عوامل مختلفی است. روند قیمت جهانی مس از سال 2010 تا 2015 در نمودار زیر نمایش داده شده است. قیمت هر تن مس از 7500 دلار در سال 2010 به 5000 دلار در 9 ماهه اول سال 2015 کاهش یافته است. متوسط نرخ کاهش سالانه این محصول برابر با 6.6 درصد بوده است. البته روند قیمت جهانی مس در دوره مورد بررسی کاملاً نوسانی بوده است؛ به گونه­ای که در طی این دوره 5 ساله قیمت مس به هر تن 10 هزار دلار نیز رسده است که در حال حاضر قیمت این فلز در کمترین مقدار در 5 سال گذشته قرار دارد.

 
Inline image

 

 

شکل26: روند قیمت جهانی فلز مس 2016-2010 منبع: lme.com

 

رشد اقتصادی و قیمت مس

بر اساس گزارشات بانک جهانی نرخ رشد اقتصادی جهان در سال ٢٠١٦ مقدار ٢.٩ پیش بینی شده است. بزرگترین مصرف کننده ی مس دنیا کشور چین است بنابراین بررسی و پیگیری پیش بینی های انجام شده از رشد اقتصادی این کشور حائز اهمیت است. نمودار زیر که از گزارش بانک جهانی استخراج شده، و روند کاهشی رشد اقتصادی چین را برای سال های آتی نمایش می دهد:

Inline image
 
 

بر اساس پیش بینی های منتشر شده بر روی سایت  www.tradingeconomics.comروند قیمتی جهانی با کاهش پیش بینی شده است. این سایت پیش بینی های خود را بر اساس بانک جهانی و صندوق بین المللی پول منتشر می کند. جدول زیر روند پیش بینی فلز مس را برای سال های آتی نمایش می دهد:

 
 
Inline image
 
روند قیمت مس (دلار به ازای هر پوند)
 
 
2020
Q1/2017
Q4/2016
Q3/2016
Q2/2016
Actual
forecast
5908
3924
4189
4431
4674
4560
commodity
 
 
 

( پیش بینی قیمت مس دلار به ازای هرتن)

همانطور که مشاهده می شود آخرین پیش بینی های قیمت مس از افت این کالا حکایت دارد. گلدمن ساکس نیز در آخرین گزارش، مس را در سال های ٢٠١٦ و ٢٠١٧ در محدوده ٤٠٠٠ دلار تخمین زده است مطابق گزارش سالانه شرکت کودلکو از سال ٢٠١٨ به بعد با کسری عرضه رو به رو خواهیم بود و قیمت این فلز با رشد قیمت مواجه خواهد بود. نکته مهم در خصوص پیش بینی شرکت های معدنی خوشبینی آن ها در سال های اخیر بوده است و عمدتا رشد مصرف چین را سالانه 2.6 درصد تخمین می زنند. در حالی که بنا بر پیش بینی های گلدمن ساکس مازاد عرضه در مس تا سال ٢٠١٩ ادامه خواهد داشت و از سویی میزان رشد تقاضای چین از 11 درصد در سال ٢٠١٣ به ٣ درصد در سال جاری کاهش پیدا کرده است. برآیند این اخبار در کنار افزایش قابل توجه تولید پرو در سال های پیش رو امیدواری به رشد قیمت مس را کمرنگ می کند.

کاربرد کامپیوتر
موسسه فن آوران
مفید حافظ