علی اسلامی بیدگلی تصریح کرد: یکی از بسترهایی که برای جذب سرمایه گذاران خارجی باید فراهم شود، تنظیم صورت های مالی با زبان گزارشگری مالی بین المللی است. اگر این اقدام صورت گیرد، سرمایه گذاران خارجی با اعتماد بیشتری نسبت به تجزیه و تحلیل صورت های مالی اقدام می کنند. تنظیم صورت های مالی شرکت ها با زبان گزارشگری مالی بین المللی، از موضوعات مهم جذب منابع خارجی است. اما هنوز در این زمینه چندان کوشا نبوده ایم.
 
به گزارش پایگاه اطلاع‎رسانی انجمن حسابداران خبره ایران، علی اسلامی بیدگلی در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، در خصوص پیش شرط های لازم برای ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه کشور گفت: بعد از توافقات هسته ای ریسک های سیستماتیک بین المللی از بازار سرمایه برداشته و از اثر آنها به میزان قابل توجهی کاسته شد. انتظار می رفت با حذف شدن این ریسک ها، میزان قابل توجهی از سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه ایران وارد شوند اما در حال حاضر آمارهای مختلفی از ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه منتشر می شود که نشان می دهد هنوز میزان قابل توجهی از منابع خارجی جذب اقتصاد کشور نشده است.وی افزود: هر چند که تلاش های صورت گرفته در این خصوص قابل تحسین است ولی همگان انتظار داشتند تا شاهد میزان بسیار بالاتری از سرمایه گذاران خارجی باشیم.
 
وی یکسان سازی نرخ ارز، آماده بودن بدنه دست اندرکاران بازار سرمایه، برطرف شدن ابهام ناشی از نرخ ارز در نظر گرفته در سودآوری بنگاه ها، تدوین صورت های مالی با زبان گزارشگری بین المللی، اتخاذ سیاست های پولی بلندمدت نظیر نرخ بهره، کاهش زمان رویه های اخذ مجوزهای لازم و حذف محدودیت های ناشی از انتقال وجوه از پیش شرط های اساسی برای جذب سرمایه گذاران خارجی است.
 
علی اسلامی بیدگلی ضمن برشمردن عوامل فاصله میزان جذب سرمایه گذاری خارجی با اهداف تعین شده گفت: یکی از عواملی که باعث شد این اتفاق محقق نشود یکسان سازی نرخ ارز بود. یکسان سازی نرخ ارز به عنوان یک موضوع قابل توجه برای سرمایه گذاران خارجی مورد ارزیابی قرار می گیرد و با این اتفاق درآمد بنگاه ها دچار تغییر می شود، لذا عدم یکسان سازی نرخ ارز علاوه بر تاثیراتی که در نرخ سود بنگاه ها دارد روی تصمیم سرمایه گذارانی که با مجوز سرمایه گذاری خارجی قصد سرمایه گذاری دارند تاثیر گذار است. اگر سرمایه گذار خارجی وارد بازار سرمایه ایران شود باید نرخ ارزی که وارد کرده است بر اساس ارز مبادله ای تسعیر شود و طبیعتا ارزش سهامی که در مالکیت وی قرار می گیرد، بر اساس ارز نرخ ارز بازار آزاد محاسبه می شود و این اختلاف قیمت ارز یکی از عوامل است که باعث شده سرمایه گذاری خارجی کمتر وارد بازار سرمایه ایران شود. طبیعتا سرمایه گذاران نیاز دارند تا ریسک های ناشی از فعالیت های اقتصادی کنترل شود. یکی از ریسک های اساسی که منجر به ابهام در قدرت سودآوری بنگاه ها می شود، ابهام در نرخ ارز است. نرخ ارز و نوسانات آن، عامل مهمی در میزان سودآوری بنگاه ها است و زمانیکه ثبات لازم برای نرخ ارز حاصل شود، سودآوری آتی بنگاه های اقتصادی با ابهام کمتر امکان پذیر می شود. در پی این ابهام زدایی، سرمایه گذاران خارجی می توانند با اعتماد بیشتری به امر سرمایه گذاری اقدام کنند.
 
وی ادامه داد: علاوه بر این، عوامل دیگری همچون آماده نبودن بدنه دست اندرکاران بازار سرمایه باعث استقبال کمتر سرمایه گذاران خارجی شده است. البته تا کنون مذاکرات متعددی در این زمینه رخ داده و می توانیم در ماه های آینده به ویژه با یکسان سازی نرخ ارز شاهد ورود منابع قابل توجه تری باشیم.
 
وی به دیگر پیش شرط های لازم برای جذب سرمایه گذاران خارجی اشاره و بیان کرد: اتخاذ سیاست های پولی بلند مدت نظیر نرخ بهره که در حال حاضر انسجام خوبی پیدا کرده است می تواند از عوامل تاثیر گذار در سرمایه گذاری بلند مدت سرمایه گذار خارجی در بازار سرمایه باشد. همچنین کاهش زمان رویه های اخذ مجوزهای لازم همچون افتتاح حساب و کد سهامداری از پیش فرض های اصلی است و اصلاح رویه های آن می تواند حجم گسترده ای از سرمایه گذاران خارجی را وارد بازار سرمایه کند.
 
اسلامی بیدگلی اضافه کرد: از سوی دیگر علی رغم رفع تحریم های بین المللی انتقال وجوه برای سرمایه گذاران خارجی با مشکلاتی مواجه است لذا حذف محدودیت های ناشی از انتقال وجوه و باز شدن سوئیفت یا احتمالا شعبه کارگزاری بانک های ایران در کشورهای دیگر می تواند به تسهیل این فرایند کمک کند.
 
وی در پاسخ به این سوال که چه صنایعی برای سرمایه گذاران خارجی از جذابیت بالایی برخوردار است، گفت: منابع طبیعی کشور همچون منابع نفت و گاز، صنایع پایین دستی منابع معدنی که تعداد قابل توجهی از شرکت های بورسی را نیز در بر می گیرد، جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاران خارجی خواهد داشت.

 

کاربرد کامپیوتر
موسسه فن آوران
مفید حافظ